Bursa Koza Han Ulu Cami’nin az ilerisinde bulunan Orhan Cami’nin hemen yanında kalır. 1491’de II. Bayezid tarafından mimar Abdül ula bin Pulat Şah’a İstanbul’daki eserlerine vakıf olarak yaptırılmıştır. İki katlı dikdörtgen geniş bir avlusu bulunan han alt katında kırk beş, üst katta ise elli oda olmak üzere toplam 95 odalıdır, tam ortasında küçük bir mescidin altında bir de şadırvan bulunmaktadır. Doğusunda ahır ve depoların bulunduğu Dış Kozahan denilen ikinci bir avlulu bölüm vardır. Mavi çinilerle süslü bir taçkapı ile Uzun Çarşı’ya açılır. Eski zamanlarda değişen adları; Ceddid-i Evvel, Şimşek Hanı, Beylik Kervansarayı, Beylik Hanı, Cedid-i Amire ve Yeni Kervansaray’dır. Yapının üzeri kubbe ve tonozla örtülüdür. Avlunun ortasında taştan yapılmış, altında şadırvan ile şadırvanın üzerinde, sekiz ayak üzerinde bir mescit vardır. 1630, 1671, 1784 yılları ile yakın zamanlarda da yapılan onarımlar ile bazı değişikliklere uğramıştır. Hanın ikinci katında, Orhangazi Parkı’na doğru bir kapı açılmıştır. Yapı, Vakıflar Genel Müdürlüğü malıdır.
Koza Han halen Bursa ekonomisine ipekçilik alanında katkılarını sürdürmektedir. Üst katında ipek mamüllerini satan dükkanlar bulunur. Alt katta da modern kafeteryalar mevcuttur.
Ulu Cami’nin ilerisindeki havuzun hemen altından, Orhan Cami’nin altından ve de Uzun Çarşı’dan olmak üzere 3 girişi vardır. Kozahana nasıl gidilir dersek Heykel’in hemen altında bulunduğu için ulaşım çok basittir. Herhangi bir Heykel otobüsü ile buraya ulaşılabilir.
Özellikle yazları gidip sevdiklerinizle oturup çay içierek birlikte güzel vakit geçirebilieceğiniz bir yerdir. Havaların ısınmasıyla güneşin sıcak yüzünü göstermesiyle birlikte Bursa’nın en uğrak yerlerinden biri haline gelir.