İznik Merkezinde bulunan Ayasofya Kilisesi’ne 17 km uzaklıkta bulunan Sansarak Köyüne vararak, Köy ahalisinden suyun yüksekliği vs bilgiler alındıktan sonra Kanyon içine girilmesi tavsiye edilir.
Yaklaşık olarak 4 saatlik bir sürece dere içinden kanyon boyunca zorlu bir yürüyüş yapılmaktadır.Bu yürüyüşe mutlaka öncelerde dere yürüyüşü yapmış bir kaç deneyimli kişi katılmalıdır. Yürüyüş süresince irili ufaklı bir çok gölet ve şelale sizleri bekliyor.Bu göletlerde isterseniz serinleyebilirsiniz. Dönüş sırasınsa da İznik merkezde bulunan Ayasofya müzesini, çini atölyelerini dolaşabilir. İznik Gölü kenarındaki restoranlarda enfes bir balık ziyafeti çekebilir ve böylece doğada harika bir gün daha geçirmiş olursunuz.
Not: Küresel Isınmanın olumsuz etkileri sonucu diğer trekking parkurlarındaki su seviyesi Sansarak Kanyonu’ndada baya azalmıştır. Öncelere göre geçişler çok zorlamasada yinede işin tekniğini bilen kişilerle gidilmesi tavsiye edilir.
Sansarak Kanyonu’na Nasıl Gidilir?
İstanbul’dan gelecek olanlar için; Sansarak Kanyonu İstanbul’a yaklaşık 230 km uzaklıkta bulunur. Burası İznik’e bağlı Sansarak Köyündedir. Nasıl gidilir derseniz; Bursa istikametine giderken Orhangazi şehir merkezindeki ışıklardan sola İznik istikametine dönüyorsunuz zaten orada İznik yön tabelası da mevcut . Yaklaşık 42 km. içeri doğru ilerleyeceksiniz. Yol üzerinde Boyalıca ve Çakırca köyleri var. Bu köyleri geçtikten sonra zengin tarihiyle sizi İznik karşılayacak. İznik adını verdiği bir de göle sahip eminim yol üzerinde durup bu güzelliğin fotoğraflarını çekmek isteyeceksiniz. İznik şehir merkezinden geçerek Adapazarı tabelasının olduğu sapaktan giriyorsunuz ve birkaç km. ileride Sansarak Köyü tabelasını görüyorsunuz. Bu tabelayı takip ettiğinizde 17 km sonra Sansarak Köyündesiniz. Ufak, şirin bir köy. Köyün içinden geçerek, köyün hemen dışındaki domates bahçelerini ve otlakları da arkanızda bırakarak kanyona ulaşıyorsunuz. Kendi keyfinize göre parkura istediğiniz noktadan başlayabiliyorsunuz.
Son yıllarda O meşhur gürül gürül akan nehir maalesef Sansarak Kanyonunda artık yok. Yerine bir kedi yavrusu uysallığında mışıl mışıl akan ince bir su var. Birkaç noktada boyu biraz geçen birikintilerin dışında pek su görmek mümkün değil. Kanyonun daha yarısına varamadan suyun bittiğini göreceksiniz. Güzel doğa manzarası ve çam kokuları eşliğinde bir yürüyüş ve bir piknik organizasyonu yaparak geri dönebilirsiniz. Hatta aklınıza koyarsanız bir damla ıslanmadan bütün yürüyüşü bitirmenizde mümkün. Küresel ısınma Sansarak Kanyonunu da kurutmuş.İstanbul’a dönüşü ister körfezi dolaşarak, ister feribot’u kullanarak yapabiliyorsunuz.
Ayrıca köyde Birçok eski Türk filmlerinin (rahmetli Kemal Sunal’ın “Davacı” filmi gibi) çekimleri yapılmıştır.
Bu köyde eskilerde “Sarı Kısrak” diye isimlendirdikleri kısraklar çok yaygınmış ve sarı kısrak adı zamanla değişerek “Sansarak” halini almış, ve köyün adı buradan gelmiş. Köy gerçekten görülmesi gerekiyor. Köy fotoğraf için ideal, özellikle evlerin kerpiçten yapıları, köy çocukları oldukça fotoğrafik. Bu arada köy halkının fotoğraf çektirmeyi oldukça sevdiğini söylemeliyim. Özellikle çocuklar çekim için adeta birbirleriyle yarışıyorlar..