Bursa Büyükşehir Belediyesi 1996 yılından itibaren, Bursa Kültür Sanat Vakfı ve çeşitli sivil toplum kuruluşları tarafından Bursa’nın fetih tarihi olan 6 Nisan’da Osman Gazi’yi Anma ve Bursa’nın Fethi Şenlikleri düzenlenmektedir.
Fetih Şenlikleri, 2005 yılından itibaren Nisan ayının ilk iki haftasında ya da daha uzun süreli etkinliklere kutlanmaktadır.
Belediyenin Tophane Meydanı’nda konserler, Mehter Takımı ve kılıç-kalkan gösterileri gibi etkinlikler düzenler. Köy gezisi ile devam eder. O sene seçilen köye otobüslere katılımcılar taşınır ve şölen havasında yörenin kültürleri, yemekleri, vs.. tanıtılır. 2007 yılı şenliklerinde Tuzaklı ve Mürseller Köylerinde yörük şenliği yapılmışktır.
Ulu Cami’de şenlik için Osman Gazi ve şehitlerimiz anısına mevlid okunur.
Şenlikler sırasında Osman Gazi ve Bursa Sempozyumu düzenlenir. Bu faaliyete değerli bilim insanlarının katılır. 2006 yılında sempozyum, Payitaht Bursa’da Kültür ve Sanat başlığında gerçekleşmiş, 2007 yılında ise kentsel gelişim ve Bursa’nın mimari gelişimi konusunda oturumlar düzenlenmiştir.
En renkli organizasyonu şenliğin; Fetih Yürüyüşüdür bu yürüyüş atlı askerler, Ahi grupları, folklor ekipleri, yaya askerler, öğrenciler ve halkın katılımı ile gerçekleşir. Yürüyüş Çakırhamam’dan başlae Atatürk Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Altıparmak Caddesi’ni takip eder, Atatürk Stadyumu önünde son bulur.
Şenliklerin sonunda, Pınarbaşı Meydanı’nda yemek yarışması, şifalı pilav dağıtımı gibi etkinlikler gerçekleşir.
Bursa’nın Fethi Şenlikleri boyunda Osmangazi Tarihi Kent Koşusu ve 2007’de ilki düzenlenen 1. Rahvan Atları Koşusu, Irgandı Köprüsü El Sanatları Sergisi de gerçekleşir. Şenlik sonunda şenlik etkinliklerini fotoğraflayan amatör ve profesyonel fotoğrafçılar arasında bir yarışma düzenlenir.
Bir yanıt yazın