Çelik Palas’tan Çekirge’ye giderken yolun sol kısmında Kükürtlü Bahçesi’nin hemen arkasındadır.
Kaplıcanın erkekler kısmı Sultan I.Murad Hüdavendigâr tarafından, kadınlar kısmı da Sultan II.Beyazıt tarafından yaptırılmıştır. İlk yapılan bölümlerden birinde çapraz, diğerinde düz tonozla örtülü iki eyvan vardır. Küçük bir halveti ve tuvaleti mevcuttur. Bunlardan Sultan II.Beyazıt’ın yaptırdığı bölüm daha büyük tutularak, duvarlar ve kubbe kesme taştan yapılmıştır. Diğer bölümlerde çapraz ve düz tonozlu eyvanlar ve küçük bir de halvet yer almıştır.
Kaplıcanın üzeri kiremittir. Yapı 1681-1682 yıllarında büyük bir onarımdan geçmiştir. Son yıllarda Uludağ Üniversitesi birimlerine geçmiştir. Aslına uygun şekilde geniş çaplı onarımdan geçirilmiştir.
İlk olarak II. Beyazıt döneminde işlevselleşen kükürtlü kaplıcaları Hatice Sultan’ın hastalıklarına şifa olduğu için yine onun tarafından yaptırılan binaları ile bugün hala işlevine devam etmektedir. Kültürpark önünde çekirgeye giderken bir girişi vardır. Ayrıca Yine Çelikpalas önündeki kavşaktan aşağıya dönen yoldan devam edilmesi durumunda kaplıcaların diğer birimleriyle de karşılaşılabilir. O bölgenin bilinenden çok daha geniş olduğu görülmektedir.
I. Murad döneminde inşa edildiğinde bir vakfın yönettiği hamama gelen insanlardan hiçbir ücret alınmazken, 19. yüzyılda özelmülkiyete geçen Kükürtlü Tesisleri uzun yıllar termal ve otel lokanta olarak birticarethane gibi kullanılmıştır.
Bursa’da mevcut olan iki ana termal suyundan biri Kükürtlü Termal Suyu’dur.
Bir yanıt yazın