Marmara denizi kıyısına konuşlanmış 12 kilometrelik sahili olan yerleşmidir.Burada yaz aylarını geçiren pek çok Bursalı bulunur. Nüfusu kış aylarında 2300 – 2400 iken yaza gelindiğinde bu sayı 20000 gibi bir nüfusa ulaşır.
Eski zamanlarında Rum köyü olan Kurşunlu’ya, mübadele döneminde Selanik’ten ve Kosava’dan gelen vatandaşlar yerleşmiştir.
Genel itibariyle yöredeki evler iki katlı yapılardan oluşur, çok katlı yapılaşmaya izin verilmemektedir.
Gemlik körfezinde arıtma tesisine sahip tek belde Kurşunlu’dur.
Rumlardan kalma bir okul binası bulunur bu bina bugün temmuz ve ağustos aylarında hizmet veren bir öğretmenevi haline getirilmiştir. Sıtkı Akay Öğretmenevi. İsmini Kurşunu’da öğretmenlik yapmış ve daha sonra yıllarca yaz aylarını geçirdiği yörede pek çok hizmeti olan Savaştepe Köy Enstitüsü’nün de kurucusu olan öğretmen Sıtkı Akay’dan almaktadır.
Bir yat limanı bulunmaktadır.Kurşunlu’da bu liman kışın balıkçılara, yazın turistlere hizmet eder.
Bölgede, Mikael Gabriel Kilisesi( 11. yüzyıldan kalmıştır) ve Agios Aberkios Manastırı( 9. yüzyıldan kalmıştır) ile bir manastır( 5. yüzyıldan kalmıştır) gibi tarihi yapılar mevcuttur.
Kurşunlu Osmanlılar tarafından ele geçirildiğinde halen ayakta olan eski kilisenin çatısı kurşunla kaplıdır. Bu yüzden bölgenin Kurşunlu olarak adlandırıldığı anlatılır.
Kurşunlu’ya nasıl gidilir?
Merinos Kavşağı’ndan kalkan 3K numaralı hattın otobüs seferleri ile Kurşunlu’ya ulaşmak mümkündür.Bursa Terminal’den Kurşunlu minibüsleri kalkmaktadır.
Bir yanıt yazın