Uludağ kayak pistleri her seviyeden kayak yapan kişiler tarafından ideal özelliklere sahiptir. Kış mevsiminin popüler sporu olan kayak sporunu yapmak isteyenler için öncelikle temel eğitimden başlayıp yavaş yavaş ilerleyerek pistlerde yerini alabilirler. Belirli bir yaş sınırına tabi olamayan, ayakta duran herkesin yapabileceği spor olarak nitelendirilen kayak sporunda önemli bazı kriterler vardır. Öncelikle kendine güven ve kontrollü olmak kayak sporunun için ilk şartıdır.
Kayak derslerine başlarken düz bir alanda temel hareketler gösterilir. Kar sapanı ve kayağa hakimiyet öğretildikten sonra, basit dönüşler yapılır. İlk olarak eğitmen eşliğinde yükseğe çıkarak kaymaya başlanılır. Teknikleri yavaş yavaş öğrendikten sonra kendi başına kaymak da mümkündür. Yaklaşık bir iki hafta en basit temel bir miktar öğrenilmiş olur.
Kayak sporu yaparken sımsıkı giyinmek yerine, spor mağazalarında satılan ve havalandırması olan giysiler bu spor için ideal olanıdır. Bunun dışındaki malzemeleri kayak merkezleri ya da kurslarından temin edilebilir. Ayrıca bu malzemeler kiralanabilir ya da kurs kapsamındaki paket programından yaralanabilir. Kayaklar erkek, kadın ve çocuk olarak birbirinden ayrılır. Buna göre uygun bir kayak temin edilmelidir. Kayak yapmaya başlamadan önce nemlendirici içerikli güneş kremi mutlaka sürülmelidir. Kayak yaparken güneş veya kar gözlüğü kullanılmalıdır.
Kaymaya başlamadan 10 dakika öncesinde ısınma ve gerinme egzersizi yapılmalıdır. Kayakta bacak kaslarının güçlü ve dengenin yerinde olması gerektiğinden yeterli kondisyona sahip olunmalıdır. Tabii yeni başlayanların seviyeye uygun bir pistte kaymalı, dengelerini kaybedecek ani hareketlerden kaçınmalı ve dikkatli olmalıdırlar. Bu yüzden başlangıçta en azından bir güven oluşana kadar ekip halinde kaymak daha mantıklıdır. Ekip olarak kayarken her kayakçı diğerlerini tehlikeye sokmayacak ve onlara zara vermeyecek davranışlarda bulunarak dikkat etmelidir. Hızın kontrolü ve kayma şekli çok önemlidir. Arkadan gelen kayakçı önündekini tehlikeye sokmamalıdır. Her ne kadar yukarıdan, aşağıdan, soldan ve sağdan başka bir kayakçıyı geçmek serbest olsa da geçen kişiye yeterli bir alan bırakılmalıdır. Durmak gerektiği zaman pistin dar ve kör yerlerinde durmalıdır. Bir düşme ve yaralanma durumunda birileriyle iletişim kurabilecek donamıma sahip olunmalıdır.
Bir yanıt yazın